Hvad laver en revisor for en ejerforening?

En revisor gennemgår en række forskellige tjek og opgaver, som alle er med til at sikre et korrekt årsregnskab.

Kasper Frandsen
9/3/2024
Administration

En ejerforenings revisor er en afgørende spiller i at sikre, at ejerforeningens regnskabsmateriale er korrekt og giver et retvisende billede af foreningens økonomiske situation.

Når en revisor skal revidere et årsregnskab for en ejerforening eller grundejerforening, vil vedkommende følge en række trin for at sikre, at årsregnskabet er korrekt og i overensstemmelse med gældende regler og standarder.

Den præcise fremgangmåde kan være forskellige alt efter om foreningen har valgt en intern revisor, en statsautoriseret revisor eller en almindelig, ekstern revisor som for eksempel Vores Revision. Uanset hvad, så bør revisoren gennemgå følgende opgaver:

  1. Revisoren gennemgår ejerforeningens regnskabsmateriale
  2. Revisoren laver test og undersøgelser for at sikre, at gældende regler bliver overholdt
  3. Revisoren kontakter bestyrelsen og administrator for flere informationer
  4. Revisoren opstiller årsrapporten
  5. Revisoren udarbejder en revisionspåtegning

Revisoren gennemgår ejerforeningens regnskabsmateriale

En ejerforenings revisor har ansvaret for at gennemgå og verificere ejerforeningens regnskabsmateriale for et regnskabsår. Revisoren har en række opgaver, der skal sikre, at ejerforeningens regnskabsmateriale er korrekt og giver et retvisende billede af foreningens økonomiske situation.

Når revisoren gennemgår ejerforeningens regnskabsmateriale, vil vedkommende først og fremmest tjekke, om alt materiale er indsendt og opdateret. Dette kan omfatte bilag, bankkontoudtog og andre relevante dokumenter. Revisoren vil også kontrollere, at der er en rimelig årsag til eventuelle uoverensstemmelser eller mangler i regnskabet.

Revisoren vil også vurdere, om ejerforeningens regnskabsmateriale er opstillet på en måde, der gør det muligt at få et retvisende billede af foreningens økonomiske situation.

Revisoren laver test og undersøgelser for at sikre, at gældende regler bliver overholdt

En ejerforenings revisor har til opgave at gennemføre en række forskellige tests og undersøgelser for at sikre, at gældende regler bliver overholdt i ejerforenings bogføring og årsregnskab. Det kan fx omfatte følgende:

  • Gennemgang af ejerforeningens regnskabsdokumenter, herunder bilag og kontoudtog, for at sikre, at alle poster er korrekt bogført og at der ikke er nogen manglende eller ukorrekte oplysninger.
  • Gennemgang af ejerforeningens rutiner for bogføring og regnskabsaflæggelse for at sikre, at de er i overensstemmelse med gældende regler og standarder.
  • Kontrol af ejerforeningens interne kontroller for at sikre, at de er effektive og i overensstemmelse med gældende regler og standarder.
  • Analyse af ejerforeningens økonomiske situation og værdiansættelse af ejerforeningens aktiver og passiver for at sikre, at de er værdiansat korrekt.
  • Sammenligning af ejerforeningens årsregnskab med tidligere års regnskaber for at undersøge eventuelle afvigelser og sikre, at der ikke er nogen uregelmæssigheder eller unormale forhold.

Det er vigtigt, at en ejerforenings revisor har en grundig viden om gældende regler og standarder inden for området, så de kan udføre deres arbejde korrekt og give ejerforeningen en pålidelig revisorrapport.

Revisoren kontakter bestyrelsen og administrator for flere informationer

Bestyrelsen og administrator har en central rolle i ejerforeningen og har derfor den nødvendige viden om ejerforeningens økonomiske forhold og rutiner. Revisoren har derfor behov for at indhente oplysninger fra dem for at kunne udføre en grundig og pålidelig revision af ejerforeningens årsregnskab.

Det kan fx være for at få oplysninger om ejerforeningens rutiner for bogføring og regnskabsaflæggelse eller informationer om ejerforeningens økonomiske situation, herunder aktiver, passiver, indtægter og udgifter.

Ligeledes kan bestyrelsen og administrator have viden om eventuelle afvigelser eller unormale forhold, der kan have indflydelse på ejerforeningens årsregnskab.

Revisoren opstiller årsrapporten

En årsrapport er en detaljeret gennemgang af en ejerforenings økonomiske situation og aktiviteter fra det forløbne år. Årsrapporten er et vigtigt redskab, der gør det muligt for ejerforeningens medlemmer at holde sig orienteret om foreningens økonomiske situation og beslutte, hvordan foreningens midler skal anvendes.

Årsrapporten vil indeholde en oversigt over ejerforeningens indtægter og udgifter, samt en redegørelse for foreningens aktiviteter og planer for det kommende år. Revisoren vil tilføje et afsnit der indeholder en beskrivelse af revisionen og eventuelle bemærkninger eller anbefalinger

Når årsrapporten er færdig, vil den blive fremlagt for ejerforeningens bestyrelse til godkendelse.

Revisoren udarbejder en revisionspåtegning

En revisionspåtegning er en erklæring fra en revisor om, at han eller hun har gennemført en revision af en ejerforenings årsrapport og at denne årsrapport giver et retvisende billede af ejerforeningens økonomiske situation i henhold til gældende regler og retningslinjer.

Revisionspåtegningen er et vigtigt redskab for ejerforeningens medlemmer, da den giver dem et grundlag for at vurdere om årsrapporten er pålidelig og kan anvendes som grundlag for beslutninger om foreningens økonomi.

kasper@voresadministration.dk