Nye regler: Grundejerforeninger skal betale grundskyld fra 2025

Fra 2025 indføres der nye regler, som betyder, at grundejerforeninger skal betale grundskyld for fællesarealer.

Kasper Frandsen
29/2/2024
Administration

Fra 2025 indføres der nye regler, som betyder, at grundejerforeninger skal betale grundskyld for de fællesarealer, de ejer. Denne ændring, der udspringer af den nye ejendomsvurderingslov, vil sandsynligvis påvirke de årlige kontingenter for medlemmerne. Her er en dybdegående guide til, hvad disse ændringer betyder for dig og din forening, og hvordan du kan forberede dig.

Hvad betyder det for dig og din forening?

Det står klart, at fællesarealer ejet af grundejerforeninger, som før var undtaget fra skattebyrder, nu vil blive vurderet til en bestemt værdi. På baggrund af denne vurdering skal der betales grundskyld. Dette kan medføre en stigning i dit årlige bidrag til foreningen.

Sådan virker det

Forestil dig, at din grundejerforening ejer et stykke jord, eksempelvis et grønt område, en parkeringsplads eller en legeplads. Med de nye regler skal dette areal vurderes, og der skal betales grundskyld baseret på denne vurdering. Det betyder en ekstra udgift for foreningen, som sandsynligvis vil blive dækket gennem medlemmernes kontingenter.

Et konkret eksempel

Antag, at din forening ejer 22.000 kvadratmeter fællesareal. Fra 2025 skal der betales grundskyld for dette areal. Hvis skattesatsen er 8,1 promille og jordens værdi er sat til 2.000 kr. pr. kvadratmeter, vil det resultere i en årlig regning på cirka 28.512 kr. for hele foreningen, eller cirka 548 kr. ekstra pr. husstand om året. Det er vigtigt at bemærke, at denne udgift vil stige gradvist, da skatten indfases over tid.

Eksemplet er beregnet af BDO Statsautoriseret revisor.

Hvad kan du gøre?

Det anbefales at starte med at tænke over, hvordan din forening kan forberede sig på disse ændringer. Kan der spares op? Skal budgettet justeres? Ved at være proaktiv kan I sikre, at foreningen fortsat er et godt og økonomisk bæredygtigt fællesskab at være en del af.

Forståelse og forberedelse

Forståelsen af, hvordan grundskylden vil påvirke din grundejerforening, er afgørende for at kunne planlægge og forberede sig på disse ændringer. Det kan være nyttigt at indkalde til et møde i foreningen for at diskutere de kommende ændringer og udarbejde en strategi for, hvordan I bedst håndterer den øgede økonomiske byrde. Dette kan omfatte alt fra at revurdere budgettet, overveje alternative indtægtskilder eller endda restrukturere foreningens gæld.

Konkret om indfasningen af den nye grundskyld

Fra 2025 vil grundejerforeninger begynde at betale grundskyld for deres fællesarealer, men denne nye økonomiske byrde vil ikke blive indført over én nat. I stedet vil den blive indfaset over en periode på cirka 21 år, hvilket giver foreningerne en vigtig tilpasningsperiode. I det første år vil grundskylden være på et minimumsniveau, som derefter gradvist vil stige hvert år.

Langsigtede strategier

Overvej også langsigtede strategier for at minimere den økonomiske indvirkning af grundskylden. Det kunne inkludere investeringer i energieffektivisering eller andre forbedringer af fællesarealerne, der kan øge ejendommens værdi og samtidig reducere omkostningerne. Det er også vigtigt at holde sig opdateret med eventuelle ændringer i lovgivningen eller skattesatser, som kan påvirke fremtidige betalinger.

Mens indførelsen af grundskyld for fællesarealer utvivlsomt præsenterer en ny udfordring for grundejerforeninger, tilbyder det også en unik mulighed for at genoverveje og forny foreningens rolle og ressourcer. Ved at tage et proaktivt greb om denne ændring, kan foreningerne styrke deres fællesskab, øge værdien af deres ejendomme og sikre en bæredygtig fremtid.

Forberedelse og tilpasning bliver nøgleordene, som vil guide foreningerne gennem denne overgangsperiode.

kasper@voresadministration.dk